Leer het spel te spelen

Succesvol samenwerken

Samenwerken vergroot de kans op bijzondere resultaten. Toch kan het lastig zijn om een succesvolle samenwerking voor elkaar te krijgen. Het succesvol samenbrengen van specialisten is de belangrijkste stap. Daarna begint het pas echt. Houd rekening met de volgende vier spelregels voor succesvol samenwerken.

Hetzelfde doel 
Het is belangrijk voor iedereen in de samenwerking om te weten welke doelen beoogd worden. Als iedereen weet waar je naar toe werkt, zorg je dat de samenwerking op het juiste pad blijft. Dat geeft inzicht in hoe zij bijdragen aan het grotere geheel en niets motiveert meer dan dat.

De juiste tools
Met de juiste tools stimuleer je een constructieve samenwerking. Denk er goed over na welke tools of platforms ervoor zorgen dat je beter kan samenwerken. Zo kunnen sociale netwerken krachtige online tools voor samenwerking vormen.

Benut de sterke kanten
Iedereen heeft zijn eigen sterke kanten, ook in samenwerkingen. Zorg dat je de sterke kanten van de deelnemers benut op zo’n manier dat ze elkaar zoveel mogelijk aanvullen. Dat doet u door verschillende disciplines en specialisten in te zetten, om alle invalshoeken te dekken. De samenwerking die ontstaat door iedereen gebruik te laten maken van zijn kracht is motiverend en inspirerend.

Open communicatie
Als er iemand iets dwars zit, moeten teamleden zich veilig genoeg voelen om dat uit te kunnen spreken. Eerlijkheid en openheid zijn hierbij belangrijke waarden. Hoe natuurlijker en opener dit soort zaken besproken kunnen worden in een team, hoe eenvoudiger het wordt en hoe groter de kans op een sterke samenwerking wordt. Zorg er wel voor dat de geuite irritaties werk gerelateerd zijn. Persoonlijke ergernissen horen niet thuis in een werkdiscussie.